Nu, nu ma refer la unul dintre substantivele noastre preferate, ci la dar-ul care ne creeaza adesea probleme in scriere. Sincer nu stiu daca si celelalte regiuni ale tarii se confrunta cu aceasta problema insa, in Moldova, majoritatea scriu in loc de dar, da, dand vina din nou, pe eternul Creanga ce a promovat oralitatea stilului. Intr-adevar, in vorbire, r-ul final nu se aude, dar in scris este musai sa fie folosit, pentru ca, atentie, poate crea confuzii. Cuvantul rezultat din inlaturaea r-ului final, da, este unul cu sens propriu in limba romana si, daca in vorbire, iti dai seama din intonatie ce se doreste a spune si intuiesti repede daca este vorba de o obiectie sau de o afirmatie, in scris lucrurile nu mai stau la fel de simplu.
Daca totusi oralitatea va este foarte draga, o puteti exprima prin celebrul apostrof, care va lua locul literei finale cu mare placere. Asadar, daca vreti sa spuneti: Dar vreau sa merg la piata, ori folositi cuvantul pur dar, ori da'.
Stiu ca lectiile pe care vi le dau jignesc gradul de inteligenta a multora dintre voi, dar iaca mai sunt unii neatenti sau nestiutori care fac astfel de greseli. Luati aminte, pentru ca peste 5 articole de genul asta, va dau lucrare:P
Incercati sa va exprimati cat mai curat posibil, pentru ca majoritatea veti avea locuri de munca in care trebuie sa interactionati cu oameni bine pregatiti, iar voi nu trebuie sa fiti mai prejos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu