e mag

">

luni, 7 februarie 2011

Hai ca se poate!


Desi sunt considerata snoaba de multi, nu suport sa vad greseli gramaticale in ceea ce scriu persoanele. Nu inteleg de ce, desi am avut acces la acelasi tip de educatie, unii scriem corect si altii gresit. Un mare minus al celor care fac greseli il constituie necitirea cartilor. Multi dintre noi ne-am delectat copilaria cu carti de valoare, din care am invatat o limba literara. Ceilalti, au urmarit filme, unele dintre ele pe pe ODC sau Torrent si au luat ca atare subtitrarile scrise gresit de unii semianalfabeti. Mintea lor, fiind bombardata de cuvinte gen: frumoas-o, vin-o, m-ai repede, si le-a insusit.
Doresc prin acest tag sa atrag atentia celor care fac greseli frecvent. Nu sunt profesoara de limba romana, insa mi-a placut dintotdeauna rigoarea. O persoana care va sti sa scrie corect nu va avea de pierdut niciodata in viata.
Asadar, sa inceapa lectia de gramatica pe Ploua cu Soare!

5 comentarii:

  1. Cred ca si tu ai comis o greseala.

    Era mai corect "Si le-au insusit", in loc de si le-a insusit... Nu?

    Stiu ca ai fost grabita si nu ai observat....

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim, care ai fi, gramatica buna nu compenseaza lipsa de atentie in citire :P. E vorba de mintea lor, nu despre ei, deci partea aia e buna.

    Revenind la problema, ai ratat o virgula importanta in propozitia "Mintea lor fiind bombardata de cuvinte gen: frumoas-o, vin-o, m-ai repede, si le-a insusit.". Ai nevoie de o virgula dupa "mintea lor" ca sa separi apozitia, asta probabil l-a derutat si pe ilustrul anonim.

    Ha ! Reverse grammar nazi :P !

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Mai mult e problema de atentie decat de gramatica deci...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cosmin, am corectat. nu sunt total convinsa de faptul ca e apozitie, pt ca apozitia ar trb sa explice un termen dinainte, separata cum bine ai spus tu, prin virgula. deja m-ai bagat in ape prea adanci si nu consider ca stiu raspunsul absolut. insa macar am facut acordul cum trebuie:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Apozitia nu trebuie neaparat sa explice, e suficient sa ofere informatie suplimentara

    Pontul mai practic la apozitie este sa vezi daca are sens fraza cand o scoti.

    Mintea lor, fiind bombardata de cuvinte gen: frumoas-o, vin-o, m-ai repede, si le-a insusit.

    Mintea lor si le-a insusit. <- OK

    -> apozitie :D


    Vezi ? de asta am terminat eu mate-info :P

    RăspundețiȘtergere