e mag

">

sâmbătă, 19 iunie 2010

Rugaciunea unui dac




de Mihai Eminescu.
Aceasta a fost poezia pe care am citit-o in limba romana pentru un public majoritar american in cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Internationala, Parma.
Insa, sa incep cu inceputul.
In Saptamana Europei, Biblioteca Internationala a dorit ca studentii Erasmus sa citeasca in limbile lor cateva poezii sau fragmente din proza, reprezentative pentru tara lor. Eu am ales Lacul si Si daca, pentru ca sunt scrise poetul nostru national si pentru ca am gasit traducere in engleza pentru aceste poezii, doua portugheze au citit o poezie despre maternitate, englezul, evident, Harry Potter, samd. Desi nu imi este greu sa citesc in engleza, l-am rugat pe un alt englez sa citeasca traducerea poeziilor. Evenimentul a fost frumos in felul lui, fara o prea mare finalitate, insa.
Fiind un adevarat succes, cei de la Biblioteca ne-au mai chemat o data. Am vrut sa schimb poezia. Prima data, m-am oprit asupra Noi vrem pamant, de George Cosbuc, dar mi s-a rupt sufletul numai cand am citit-o o data. Am zis ca nu e tocmai indicat sa citesc o poezie despre patima romanilor de a primi un petic de pamant. Apoi, m-am gandit la Decebal catre poporul sau, tot de George Cosbuc. Era totusi malitios sa citesc despre cum Decebal ii indemna pe daci sa se opuna romanilor ( de data asta personaj colectiv negativ). Pana la urma, am ales Rugaciunea unui dac, de Mihai Eminescu, pe acelasi considerent, poet national.
Poezie greoaie atat in romana cat si in engleza, dar pana la urma a iesit bine. Am format din nou echipa cu englezul (saracul cred ca e satul de Eminescu), iar dupa ce am citit, atat americanii cat si italienii mi-au cerut detalii despre poezie si despre poet.
P.S. A doua oara m-am imbracat intr-o ie romaneaca, pe care am cumparat-o din Italia:P

4 comentarii:

  1. Multumesc ca ne reprezinti frumoasa tara!!
    Sa stii insa ca oamenii din tara asta nu prea merita nimic... putini sunt si in umbra cei care merita ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca e frumoasa. Noi ne tot comparam cu celelalte tari din UE, care da, sunt mai dezvoltate din multe puncte de vedere. Dar ar trebui sa ne aruncam putin privirea spre tarile din America Latina. Acolo e prapad..nu la noi

    RăspundețiȘtergere
  3. draga!!! iti multumesc personal din suflet ca te-ai dus personal sa ne reprezinti, cand eu ma ascundeam in cine stie ce alta biblioteca pentru a studia - sa reprezint apoi si eu tara, in felul meu1 pentru anonim - sa stii ca, dupa ce mergi mai mult printre straini, iti dai seama ca oamenii nostri, mai "neciopliti" poate unii, mai "necultivati" poate altii, asa simpli si sintr-o bucata... merita mai mult decat oricare altii!!!
    Alexandra,Parma :(

    RăspundețiȘtergere
  4. scuze repetita de "personal" - abia m-am trezit :D
    promit ca nu mai scriu gresit, si mai ales pe acest blog ;)
    Ale

    RăspundețiȘtergere