e mag

">

joi, 23 iunie 2011

Romanul in stare de ebrietate


Tot v-am batut la cap cu faptul ca alcoolul nu face bine nimanui, dar se pare ca si italienii sunt in asentimentul meu.
Iata ce scrie un editorialist italian in ziarul Il Giornale:
«Românul în stare de ebrietate» a început să semene diabolic de mult cu o categorie infracţională, fiind tipul infractorului recidivist.

«Dar cine sunt aceşti români cu permis pentru a ucide? De multe ori au caracteristici comune: oameni dezordonaţi, adesea fără domiciliu, de multe ori imigranţi clandestini, aproape de fiecare dată fără locuri de muncă sau lucrând la negru, provenind din zone rurale unde băutul este o convenţie socială»

Bineinteles, presa romaneasca a luat foc si a intrebat daca pe ai lor nu ii vad? Sincer, poate sunt in toate tarile persoane nedemne de permisul de conducere, dar nu putem fi intr-atat de ipocriti incat sa spunem ca jurnalistul nu are dreptate. Nu oare este o conventie sociala sa bei? O femeie cu batic (si o gaura in tampla, dar asta e alta problema), m-a abordat in timp ce stateam la rand ca sa platesc o taxa si a inceput sa imi spuna ca sotul ei are cancer si abia a terminat tratamentul cu citostatice si se simte rau. A fost mai mult un monolog, pentru ca nu imi place sa ma implic prea mult in viata celor pe care nu ii cunosc, asa ca tot ea a continuat: "Ei, a fumat mult. Si cu paharul, ca deh, muncea si trebuia si cate un pahar". Si a ridicat resemnata din umeri.
Tot sarim cinci metri in sus (nu e pleonasm, pentru ca se poate sari si in jos, si la stanga si la dreapta) cand ne ataca presa italiana, germana sau spaniola. Dar oare e atat de greu incat, macar atunci cand parasim granitele tarii sa fim putin mai civilizati? Eu am fost socata de cat de disciplinati erau in trafic italienii si cat respect acordau pietonilor si biciclistilor. Cred ca in Romania eram injurata sau lovita de mult si de aceea cred ca pentru italieni, in cazul de fata, este oripilant sa se tot confrunte cu bizoni la volan.
Cei care nu sunt capabili sa fie civilizati sau sa respecte unele reguli, ar trebui sa isi bata joc exclusiv de viata lor. Sa mearga beti pe un deal si sa se opreasca unde vor, dar sa nu puna in pericol viata pasagerilor sau a pietonilor.
De noi depinde sa ii determinam sa inteleaga ca gresesc si sa incerce sa se comporte civilizat, pentru a nu mai avea alte popoare ce ne reprosa!

5 comentarii:

  1. corect..selectie naturala

    RăspundețiȘtergere
  2. ei uita cand au migrat masiv spre SUA si Argentina ca erau considerati ultimile scursuri ale societati. Uita tot ce au facut in SUA(crima organizata) si acuma deodata sunt lupi moralisti. Eu nu zic ca nu au dreptate deloc dar parca prea se generalizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. crima organizata inca e in floare in sudul italiei intr-o proportie care pentru noi este greu de imaginat, insa cei din nord, majoritatea, sunt destul de manierati si stiu sa fie responsabili in trafic. avem multe sa le reprosam vis-a-vis de atitudinea lor clar ofensiva cu noi, romanii, dar am fi putut sa ripostam mult mai usor daca le-am puta demonta acuzatiile, si nu acuzandu-i inapoi. ai dreptate in tot ce zici si cred ca opinia ta nu o contrazice pe a mea, care incurajeaza responsabilizarea cetatenilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. stii ce nu-mi pace? faptul ca generalizezi. in primul rand, si tu esti romanca, si nu cred ca bei la volan. apropo, conduci?
    si de ce macar atunci cand parasim tara sa incercam sa fim civilizati? asta ar trebui invatat si practicat tot timpul, nu sa ne ascundem mizeria sub covor. sa inteleg ca tu atunci cand parasesti tara esti mai civilizata? si ce faci mai exact?ce inseamna pentru tine, a fi civilizat? Poftim o definitie pe care nu cred ca o stii: A SE CIVILIZÁ mă ~éz intranz. 1) (despre colectivități) A atinge un nivel înalt de dezvoltare (materială și spirituală); a deveni dezvoltat sub toate aspectele. 2) (despre persoane) A căpăta deprinderi de comportare politicoasă; a deveni manierat; a se ciopli; a se șlefui; a se cizela. /<fr. civiliser (http://dexonline.ro/definitie/civilizat).
    Cum descrii tu starea faptelor de mai sus, mie mi se pare ca vorbesti ca mamaie din nu mai stiu care catun, sau mai degraba ca femeia de la coada, descrisa de tine.
    nu cred ca atunci cand consumi alcool si apoi te urci la volan esti necivilizat, ci ai o problema cu alcoolul. si asta e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. ai dreptate in majoritatea ideilor. este normal sa avem un comportament constant si respectuos pentru cei din jurul nostru si sa nu fim "educati" doar in afara. insa eu am strecurat acolo cuvantul"macar". am zis ca daca esti cioban alcoolic, abtine-te macar afara, pentru a nu propaga o imagine proasta. cat despre faptul ca urci la volan dupa ce bei reflecta o problema cu alcoolul, probabil, dar adesea reflecta nesimtire si nepasare. daca esti alcoolic, exista tramvai, autobuz, taxi si chiar mersul pe jos care face piciorul frumos.
    Si da, conduc, nu foarte mult, insa niciodata nu am urcat la volan cu vreo picatura de alcool in mine.

    RăspundețiȘtergere