e mag

">

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Merit sa vad!

Echipa FOCUS, formata din 18 membri, studenti in an terminal la master, specializarea Marketing si Comunicare in Afaceri, in cadrul Universitatii "Al.I.Cuza", organizeaza evenimentul "...Merit sa vad!", in parteneriat cu clubul Rotaract Iasi 2000 si va aduc in prim plan cazul unei fetite ce doreste sa intre in normalitate, la fel ca ceilalti copii de varsta sa.
Evenimentul "...Merit sa vad!" este organizat in scop caritabil. Banii obtinuti din vanzarea biletelor, respectiv din donatiile ulterioare, vor fi folositi pentru a oferi o operatie oftalmologica cu laser unui copil orfan de tata, care s-a nascut cu probleme grave de vedere si care supravietuieste impreuna cu mama dintr-un singur venit sigur - alocatia copilului.

Ana Maria Tudorache are 11 ani, este eleva in clasa a V-a si locuieste impreuna cu mama ei in comuna Ungheni, judetul Iasi. Ana Maria este un copil deosebit, insa nu are o viata usoara. Fetita s-a nascut cu pleoapele lipite si din aceasta cauza a trebuit sa fie supusa la 3 interventii chirurgicale (operatiile au fost axate pe taierea din pleoape), in urma carora i-a fost redata vederea doar intr-o masura foarte mica.

Medicii considera ca ar fi posibila o operatie cu laserul, insa numai dupa ce ar mai avea loc o noua interventie pentru deschiderea pleoapelor, deoarece ochiul se vede prea putin. In momentul de fata Ana Maria are nevoie urgenta de ochelari. In acest sens, am facut primul pas si am reusit sa ii asiguram un consult oftalmologic si ochelarii necesari.

Desi problemele de vedere constituie un mare impediment in calea studiului, Ana Maria da dovada de multa perseverenta si face eforturi pentru a obtine rezultate bune la invatatura, ea fiind printre primii elevi din clasa.

Pe langa problemele de sanatate cu care se confrunta, Ana Maria este o fire ambitioasa care infrunta lipsurile zilnice si totodata rautatile copiilor din jur.
"Merit sa vad!" este un eveniment de tip cultural-artistic si consta preponderent intr-o sustinere scenica a recitalului "Sunt un orb" de catre renumitul actor Horatiu Malaele.
Evenimentul va avea loc Vineri, 20 Mai 2011, ora 19, la Teatrul Luceafarul, sala mare.

"Sunt un orb" este un spectacol complex, o pleiada de poezii care te trece prin toate starile - Marin Sorescu, Teodor Paca, George Toparceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Tarnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet, Adrian Paunescu.

vineri, 29 aprilie 2011

Pentru cunoscatori

Un militian prinde o pereche facand dragoste intr-un boschet. Ii duce la sectie si, de aici, in fata tribunalului. La proces, fata e felicitata pentru patriotism si baiatul pentru initiativa. Militianul e arestat pentru intrerupere ilegala de sarcina. (17 martie 1984)

Keo vs Zaz

Daca tot v-am adus-o in prim plan pe Laura Cosoi, frumoasa ieseanca, am ajuns din gand in gand la Keo, care a distribuit-o pe aceasta in primul sau videoclip.
Keo este un artist care isi vede linistit de muzica sa, nu se implica in scandaluri si mai arata si bine. Melodiile sale nu sunt cele mai comerciale posibile dar nici non-mainstream. In ultima vreme ne-a promovat melodia Vreau, dar pe care o auzisem la radio interpretata de Zaz.
Nu vreau sa ma pripesc si sa spun ca a furat melodia, pentru ca sunt convinsa ca s-au inteles ei cumva la drepturile de autor. Va las doar sa ascultati ambele variante si sa imi spuneti care va place mai mult:


Later edit: melodia este realizata in colaborare cu Kerredine Soltani compozitorul si producatorul piesei "Je veux", cel din urma detinand o parte din drepturile de autor ale piesei "Liber"

Familia Cosoi




Probabil va intrebati de ce imi este draga Laura Cosoi. Pe langa faptul ca este o fata frumoasa, muncitoare, viata mi-a scos in cale 3 din membrii familiei ei (toti, in afara de cei 2 fratiori noi).
Tatal sau, Virgil Cosoi, mi-a fost profesor de educatie fizica si sport in liceu si, desi am fost scutita partial la acest obiect, tin minte ca eram febletea sa. (a nu se interpreta in mod gresit, pentru ca asupra profesorilor de sport intotdeauna planeaza unele banuieli). Nu a fost un cadru didactic desavarsit, dar tin minte ca ii placea mult melodia Epilog- Vama veche si ca se mandra mult cu fiica sa care juca in La Bloc.

Alina Cosoi- a facut coregrafie participantelor la concursul Miss Boboc 2002, cand am participat si eu si am luat Miss Popularitate. Tin minte ca era o profesionista inca de atunci( chiar daca avea 19 ani) si cu dansul in sange.

Ligia Grozdan (fosta Cosoi)- a fost instructoarea mea de dans cand eram mica si tin minte ca lectiile date de ea costau putin mai mult decat ale celorlalte instructoare. Nu s-a prins mare lucru de mine. Am revazut-o mai tarziu la unele prezentari de moda, unde imi sustineam o buna prietena, cursanta a scolii sale de manechine Academia Show (de care am auzit ca acum se ocupa exclusiv Alina Cosoi).

Sinceritate sau proasta crestere?


De aceasta data le vizez pe fete, pentru ca ele imi vin prima data in minte atunci cand ma gandesc la replici taioase, exprimate in mod mahalagesc. Nu e vina intregului sex frumos, ci a unor persoane devenite model in mod nejustificat (Oana Zavoranu, Bianca Dragusanu, etc.). Nu de putin ori am devenit confidenta unor persoane frustrate, ce imparteau injurii in stanga si in dreapta, iar apoi se bateau cu pumnul in piept ca sunt sincere si ca" eu spun in fata!!!! nu mi-e frica de x sau de y!!!" De obicei am incercat sa menajez astfel de persoane, dar ulterior m-am indepartat incet incet, pentru ca eu chiar nu sunt o persoana conflictuala si cred ca vorba dulce mult aduce.
Probabil nu-mi pot exprima cu usurinta sentimentul pe care mi-l transmit persoanele care nu stiu sa isi expuna nemultumirile intr-un mod educat si delicat, dar va pot spune cu siguranta ca nu e unul de bine.
Cei care pretind ca sunt sinceri si se autoapreciaza din cale-afara, nu fac decat sa se comporte ca niste buldozeri. Sunt mandri pentru ca ei castiga majoritatea disputelor, dar nu isi dau seama in ce ridicol cad adesea, mai ales daca oponentul este unul cu bun simt. Este o lupta inegala? Mai are sens sa ne batem mintea cu astfel de oameni? Sau trebuie lasati in treaba lor, poate isi vor scoate ochii cu altii de aceeasi categorie?
Oamenii sunt diversi si toata viata avem de invatat de la cei de langa noi. Cred ca o persoana care doar stie sa tipe si sa fie revendicativa fara a se justifica nu merita prea multa atentie, ba chiar trebuie tratata cu indiferenta, pentru a nu deveni mai tarziu victima ei. Sa nu credeti ca o persoana care ii vorbeste pe altii de rau nu va ajunge candva si la persoana voastra si nu va va atinge cu expresii si tonalitati la fel de deranjante!
Cred ca o anumita varsta si educatie ar trebui sa estompeze proasta educatie si cred ca este cazul sa nu mai admiram personaje precum Oana Zavoranu doar pentru ca sunt sincere. Sinceritatea nu ar trebui sa fie niciodata o scuza pentru proasta educatie.

marți, 26 aprilie 2011

A comis-o!


Am mai facut si eu din-astea cand eram mica. Voi aveti curaj sa le povestiti pe ale voastre?

vineri, 22 aprilie 2011

marți, 19 aprilie 2011

Statui ciudate













Poete suntem exasperati de statuile cu iz conservator de la noi din tara, dar parca ma bucur ca nu avem astfel de specimene. Desi unele dintre ele reprezinta puncte de atractie pentru turisti, altele sunt mai mult decat horror. Urmariti aceasta selectie de statui ciudate, de prin lume adunate.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Beat of (he)Art!

Este un motiv sa iesiti din casa, sa va bucurati de arta si sa sustineti si o cauza nobila.
Puteti vedea Teatrul Ludic din Iasi, trupa de dans Quasar(dans modern, break dance, street dance), iar atmosfera muzicala va fi intretinuta de Adzyro şi Basic Form, in colaborare cu orchestra Liber Artis.
Prezentatorul evenimentului va fi simpaticul si talentatul actor Pavel Bartos, deci tocmai v-am oferit un motiv in plus pentru a nu lipsi de la evenimentul din data de 17 mai, ora 18.00, de la Casa de Cultura a studentilor, Iasi.
Cauza nobila: ajutorarea copiilor cu probleme neuromotorii.
Mai multe detalii puteti vedea pe site-ul:Beat of (he)Art.
Sper sa mergeti in numar cat mai mare si sa promovati si voi evenimentul in randul prietenilor vostri.

Recunoasteti personajul


Fizic seamana, deci nu e greu de recunoscut. Contextul o face mai greu de reperat, deoarece noi suntem obisnuiti sa o vedem la Happy Hour si sa ne transmita ultimele ganduri ale Madalinei Manole sau data divortului lui Iri&Moni.

marți, 12 aprilie 2011

Dar

Nu, nu ma refer la unul dintre substantivele noastre preferate, ci la dar-ul care ne creeaza adesea probleme in scriere. Sincer nu stiu daca si celelalte regiuni ale tarii se confrunta cu aceasta problema insa, in Moldova, majoritatea scriu in loc de dar, da, dand vina din nou, pe eternul Creanga ce a promovat oralitatea stilului. Intr-adevar, in vorbire, r-ul final nu se aude, dar in scris este musai sa fie folosit, pentru ca, atentie, poate crea confuzii. Cuvantul rezultat din inlaturaea r-ului final, da, este unul cu sens propriu in limba romana si, daca in vorbire, iti dai seama din intonatie ce se doreste a spune si intuiesti repede daca este vorba de o obiectie sau de o afirmatie, in scris lucrurile nu mai stau la fel de simplu.
Daca totusi oralitatea va este foarte draga, o puteti exprima prin celebrul apostrof, care va lua locul literei finale cu mare placere. Asadar, daca vreti sa spuneti: Dar vreau sa merg la piata, ori folositi cuvantul pur dar, ori da'.
Stiu ca lectiile pe care vi le dau jignesc gradul de inteligenta a multora dintre voi, dar iaca mai sunt unii neatenti sau nestiutori care fac astfel de greseli. Luati aminte, pentru ca peste 5 articole de genul asta, va dau lucrare:P
Incercati sa va exprimati cat mai curat posibil, pentru ca majoritatea veti avea locuri de munca in care trebuie sa interactionati cu oameni bine pregatiti, iar voi nu trebuie sa fiti mai prejos.

duminică, 10 aprilie 2011

Social Erasmus


Erasmusii din Iasi sunt distractivi, dornici de a experimenta lucruri noi, poligloti, dar nu in ultimul rand, "sociali". De cateva luni bune ei se implica in proiecte caritabile, unii dintre ei dorind sa isi continue activitatile din tarile de origine, altii luand contact cu aceasta latura sociala abia in Romania.
Va voi mai scrie in alte posturi ce activitati demne de laudat mai fac studentii Erasmus, bineinteles, cu ajutorul ESN Iasi, dar de aceasta data va cer ajutorul in campania pe care doresc sa o finalizeze saptamana viitoare.
Echipa Social Erasmus-ESN Iasi si studentii Erasmus care nu se vor duce acasa de Paste, se vor duce la orfelinatul din Bogdanesti, unde sunt 92 de copii care au nevoie de un lucru cat de mic pentru a se bucura de Paste. Noi ne-am dorit sa urmam traditia romaneasca si anume, sa le cumparam o haina noua si drept urmare, le-am cumparat cate un tricou dragut fiecarui copil in parte. Din cate am inteles, acesti copii s-ar bucura si de jucarii, asa ca pe langa ceea ce vor strange Erasmusii, fac un apel catre voi, cititorii mei dragi (de aceasta data din Iasi, pentru ca este mai practic), si va rog sa imi dati jucarii de care nu mai aveti nevoie. Majoritatea ati crescut si daca simtiti ca unele jucarii stau prafuite si ocupa inutil spatiu in casa voastra, lasati-mi un mesaj ori pe blog ori trimiteti un mesaj pe Facebook pe pagina ESN Iasi si eu voi incerca sa va contactez aceasta saptamana.
Va doresc un Post al Pastelui presarat cu fapte de milostenie!

miercuri, 6 aprilie 2011

Testare gratuita HIV-SIDA

Societatea Studentilor Medicinisti Iasi in colaborare cu Directia de Sanatate Publica si Asociatia Romana Anti-SIDA, va invita
miercuri,6 Aprilie intre orele 17:30-20:00
si
vineri,8 Aprilie intre orele 13:30-18:00,
in salile de Farmacologie-LP in cadrul UMF IASI pentru o testare HIV GRATUITA, CONFIDENTIALA si ANONIMA.

marți, 5 aprilie 2011

La multi ani!!!


Sa cresti mare, sa fii responsabila si sa te bucuri de frumoasa varsta de 18 de ani! Talentata esti, desteapta esti, trebuie doar sa mai ai un dram de copilarie, pentru ca anii nu se mai intorc.
Ca sa te recunosti mai bine, imaginea reprezinta Peninsula Oshika din Japonia, care se pronunta si Ojika:D
Prima data am vrut sa pun o poza cu faimosul Ogica, dar am zis ca macar de ziua ta sa nu mai fii asociata cu el:D

luni, 4 aprilie 2011

Vocativul


De ziua mea de nastere am primit 125 de urari de bine pe Facebook, dintre care maxim 3 erau formultate corect, si anume, cu numele meu despartit prin virgula de restul propozitiei. Stiu ca nu se cauta calul de dar la dinti, eu chiar apreciind urarile frumoase, dar mi se pare de neconceput ca cineva care trece de gimnaziu sa nu stie aceasta regula.
Oameni buni, stiu ca oralitatea stilului nu include virgule, insa majoritatea am invatat in scoala aceasta regula. Ii scuz doar pe cei care au avut greutati in viata si nu au putut ajunge la ore, dar restul persoanelor nu au nici o scuza. Se va trezi eternul Anonim de pe blogul meu sa spuna ca scrie cum vrea si cand vrea si ca e important sa inteleg ce vrea sa spuna, nu cate virgule foloseste. Ei bine, regula nu este inventata de mine, ci de mai marii limbii romane. Pentru a intelege de ce trebuie sa separam substantivul in vocativ de restul propozitiei, indiferent de topica sa, va ofer urmatoarea explicatie:

Virgula este semnul care ne ajută să înţelegem textul. Lipsa virgulei face ca cititorul să nu ştie că este vorba de o chemare, mai ales că unele substantive nu au forme specifice pentru vocativ. De exemplu, în propoziţia “Ascultă, Andrei”, în care s-a folosit virgula, substantivul Andrei va fi citit cu intonaţia vocativului şi vom înţelege că el exprimă o chemare, pe când propoziţia “Ascultă Andrei”, în care virgula a fost neglijată, va fi înţeleasă ca o simplă comunicare despre andrei, ca persoana despre se spune ceva (Andrei ascultă (ceva); El ascultă), nu ca persoana a II-a căreia i se adresează vorbitorul.

(Ştefania Popescu, Gramatica practică a limbii române, 1983, p.49)

Asadar, hai ca se poate! Hai ca putem sa ne diferentiem dupa gradul de educatie!

vineri, 1 aprilie 2011

Femeia si fotbalul

Multi barbati se plang de faptul ca femeile nu sunt interesate de fotbal, ba mai mult, le bruieaza partidele preferate. Cand gasesc o femeie care stie echipele din divizia A, eventual programarea meciurilor, li se pare minunea secolului. Ei bine, urmatoarea femeie bate multi barbati in materie de jonglerii cu mingea. Deci, dragi barbati, nu disperati! Trebuie doar sa luati un avion spre Tanzania.